Lederforum 2023 - Program
Påmelding15. februar: Ledelse i endring

Peggy Krantz-Underland, VP Corporate Audit i Equinor
Verden er i endring og stadig færre selskaper opplever å ha stabile rammebetingelser.
Energibransjen er i kjernen av dette. Vi står overfor store geopolitiske, regulatoriske, miljømessige, økonomiske og samfunnsmessige endringer. Nye teknologier slår inn med full kraft. Overgangen til klimavennlige løsninger må skje fortere. Alt dette vil kreve at vi endrer oss kontinuerlig, ofte på uforutsigbare måter. Vi kan se på disse endringene som utfordringer - eller som muligheter. I mine ulike lederstillinger i Equinor har jeg jobbet med kraften som ligger i organisasjonen i endringsprosesser. Hvis vi mobiliserer sammen, kan vi nå uante høyder.
20. mars: Hvorfor havner så mange ledere i Helvete?

Høyskolelektor Steinar Bjartveit ved Handelshøyskolen BI
En guidet tur med Dante gjennom dødsrikene
Det er lett å bli for kynisk som leder. Dagens ledelseslitteratur er ofte instrumentell og resultatorientert, preget av store ord og glemmer enkeltmennesket. De gamle filosofene tar i større grad for seg ledere som mennesker. I det ligger det viktig lærdom og refleksjon for dagens ledere, mener høyskolelektor Steinar Bjartveit. Han er utdannet psykolog med over 30 års erfaring som konsulent og foreleser innenfor organisasjons- og lederutvikling.
19. april: Sikkerhetsledelse
Professor Riana Steen
I et nytt geopolitisk landskap
Trusselbildet i Europa har endret seg dramatisk over natta. Det medfører at organisasjoner i større grad må iverksette tiltak for å sikre sine verdier. I dette frokostmøtet vil professor Riana Steen gi en smakebit på de mest sentrale områdene innenfor sikkerhetsledelse, og komme med praksisnære eksempler.
24. mai: Pay it forward
Førsteamanuensis Mads Nordmo Arnestad ved Handelshøyskolen
Hadde det ikke vært fint om du ble opplevd som positiv, konstruktiv og hjelpende som leder og som kollega?
Prososial motivasjon er det som gir oss retning og energi når målet er å gjøre en forskjell i andres liv. Dette foredraget handler om hvordan hjelpeatferd og samskaping kan kultiveres, slik at verdier blir skapt, kunnskap blir delt, og menneskeliv forbedret. Foredragsholder Mads Nordmo Arnestad er opptatt av aktive, engasjerende og underholdende læringsopplevelser, og er tidligere kåret til årets foredragsholder både ved Handelshøyskolen BI og Norges Handelshøyskole.
14. juni: Klokt lederskap
Professor Paul Otto Brunstad, NLA
Kanskje du er en større del av dine problemet enn du selv tror?
Løsningen på et problem ligger ofte gjemt i årsaken til at det har oppstått. Vet man hva problemet skyldes, kan man lettere finne en vei ut av det. Noen problemer synes nærmest uløselige. Kan det bety at man har oversett en sentral faktor – seg selv og sin egen rolle i det hele? Paul Otto Brunstad har utgitt boken: «Klokt lederskap» og er professor i pedagogikk ved NLA.
23. august: Hvordan forstå verden slik at du kan handle i den
Førsteamanuensis Odd Arne Nissestad
Hvordan forstå verden slik at du kan handle i den.
Det er på det rene at turbulens og forandring er den nye normalen. Ledere og ansatte operer nå i forretningsmessige og økonomiske omgivelser som oppleves som stadig mer volatil, usikker, kompleks og tvetydig. Det er derfor helt avgjørende hvordan organisasjoner tilpasser seg den nye konteksten. Derfor er det viktig at den adaptive kapabiliteten utvikles slik man er i stand til å reagere hurtig på endringene i omgivelsene slik at man håndterer denne permanente tilstanden av turbulens. Å lede i en slik kontekst betyr at man må skape tilstrekkelig intern stabilitet for at organisasjonens innsats skal være produktiv. Dette foredraget vil derfor belyse tilnærminger til hvordan man kan forstå verden slik at man kan anvende den mest effektive lederskapspraksis for den konteksten man står overfor.
20. september: Blikk for bedre beslutninger
Førsteamanuensis Morten Høie Abrahamsen
Ved å lage nettverkskart kan man kartlegge og å oppdage nye muligheter for verdiskapning.
Nye nettverksbilder kan føre til mer langsiktig relasjon til kunder, nye møteplasser og tettere kundedialog – og også utvikling av produkter tilpasset kundenes behov. Du møter markedsføringsekspert Morten Høie Abrahamsen, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Campus Stavanger.
22. november: Den gode samtalen
Ytringsklima på sitt beste
I dette foredraget tar professor Øyvind Kvalnes for seg hva som kjennetegner organisasjoner som har klart å skape et godt klima for å snakke sammen på jobb. I forskningen sin har han identifisert fem slike kjennetegn. De som har lykkes med å etablere et velfungerende ytringsklima har gjerne skapt rom for vennlig friksjon, toleranse for aktive ytringsfeil, psykologisk trygghet, aktørklima og rutiner for å trykke på hverandres plussknapper. I foredraget forteller Kvalnes hvordan et godt ytringsklima er nødvendig for å skape samarbeidsmirakler på jobb.
Filosofen Øyvind Kvalnes er professor i organisasjonsadferd ved Handelshøyskolen BI. Her forsker og underviser han i ledelse og samarbeid i organisasjoner.
Kvalnes har skrevet en rekke bøker, blant annet Filosofisk førstehjelp (2022) og Ytringsklima (2021). Han er også vert for den populære podkasten Ytringsklima.