FUTURE-PROOF ble utviklet i ekspertgruppen for internasjonalisering i Bergen Næringsråd, og har på kort tid blitt et konkret svar på et behov fra næringslivet selv: Hvordan kan bedrifter i vår region rigge seg for fremtiden – og sikre at de har kompetansen de trenger for å lykkes globalt?
I 2025 er det 40 aktive bedrifter som har signert FUTURE-PROOF-plattformen.
– Dette er et verktøy for virksomheter som vil ta ansvar, og som ser at inkludering, mangfold og internasjonal kompetanse er nøkkelen til bærekraftig vekst, sier Mæland.
Forpliktende plattform for fremtidens arbeidsliv
FUTURE-PROOF er en samarbeidsplattform utviklet av Bergen Næringsråd og Raftostiftelsen i tett dialog med næringslivet. Bedriftene som signerer, forplikter seg til å jobbe aktivt med menneskerettighetsansvar, både internt i egen virksomhet og utover i leverandørkjedene. Kravene fra investorer, forbrukere, ansatte, forretningspartnere og ikke minst myndigheter nasjonalt og internasjonalt, øker i takt med at den globale bærekraftagendaen skal nås. Kombinasjonen av dette gjør FUTURE-PROOF til et nødvendig proaktivt tiltak for å sikre regionens konkurransekraft i årene som kommer.
– Bedriftene som er med i FUTURE-PROOF påvirker arbeider og lokalsamfunn verden over gjennom både egen virksomhet og verdikjeder. At over 40 bedrifter samarbeider om å styrke arbeidet med å sikre respekt for menneskerettigheter gjør en stor forskjell verden over, sier Jostein Hole Kobbeltvedt, daglig leder i Raftostiftelsen.
– Et viktig og godt tilbud til næringslivet
Blant de 40 virksomhetene som allerede er med, finner vi renovasjons- og gjenvinningsselskapet BIR. De trekker frem FUTURE-PROOF som et viktig og godt tilbud til næringslivet, særlig i møte med kravene som følger av åpenhetsloven og det generelle ansvaret for menneskerettigheter.
– Arbeid med menneskerettigheter er både komplisert og omfattende. Å være med i et samarbeid hvor kunnskap og erfaringer deles, gjør oss bedre rustet til å møte disse kravene, sier Anne Margrethe Hausvik, styresekretær og rådgiver i konsernstaben i BIR.
Hun peker på at BIR har en kompleks verdikjede, med både oppstrøms- og nedstrømsaktiviteter og mange ulike vare- og tjenestestrømmer. Selv om selskapet har gode rutiner for undersøkelser av leverandører, er det ikke alltid mulig å vite med sikkerhet at kravene blir etterlevd gjennom hele kjeden.
– Vi må være sikre på at avfalls- og ressursstrømmene vi sender fra oss ikke havner på avveie, i naturen eller i urette hender. Det er umulig å rekke over alt, så en risikobasert tilnærming, kombinert med gode interne prosesser, er avgjørende for oss, sier hun.
FUTURE-PROOF-nettverket gir ifølge Hausvik tilgang til nyttige workshops, muligheten til å lære av andre, og et digitalt kunnskapsbibliotek som brukes aktivt i BIRs arbeid.
– Det gir oss konkret kunnskap og ideer til hvordan vi kan implementere kravene i åpenhetsloven, sier hun, og legger til at selskapet nå også inkluderer opplæring i menneskerettigheter som del av pensum i sin interne Bærekraftskole.
Et initiativ fra næringslivet – for næringslivet
FUTURE-PROOF er et godt eksempel på hvordan medlemsengasjement i Bergen Næringsråd kan utvikle seg til konkrete tiltak.
– Dette prosjektet er født i næringslivet, i vår egen ekspertgruppe. Vår rolle har vært å lytte og legge til rette – og resultatet snakker for seg selv, sier Johannes Magnus i Bergen Næringsråd.
Vil du bli med?
Les mer om FUTURE-PROOF her!
